Hinausautokeskus Logo
Blogi|Väärinpysäköidyn auton siirto tai hinaus

Väärinpysäköidyn auton siirto tai hinaus

Pickup hinausauto

Saamme Hinausautokeskukseen reilusti puheluita väärinpysäköityjen autojen hinausta koskien. Sitä ei tarvitse ihmetellä, sillä netissä liikkuu paljon virheellistä tietoa siitä, miten väärinpysäköidyn auton kohdatessaan tulee toimia ja mihin tahoon ottaa yhteyttä.

Hinausautokeskukselta kysytään säännöllisesti myös sitä, kenen maksettavaksi väärinpysäköidyn auton hinaus koituu – tilauksen tekevän asiakkaan vai väärin pysäköineen henkilön? Tässä artikkelissa vastaamme tyypillisimpiin saamiimme kysymyksiin ja kerromme, miten kannattaa menetellä, kun matkanteko tai parkkeeraaminen vaikeutuu tai käy mahdottomaksi väärinpysäköidyn auton takia.

Toimi näin, kun tiellesi osuu väärinpysäköity auto julkisella alueella:

  1. Ota ensisijaisesti yhteyttä kaupungin/kunnan pysäköinninvalvontaan. Käytännöt eri kaupunkien ja kuntien välillä vaihtelevat, mutta useimmat kaupungit/kunnat valvovat pysäköintiä yleisillä tori- ja katualueilla ja jotkin myös osalla yksityisalueista.
  2. Ota yhteyttä poliisiin, mikäli kunnallista pysäköinninvalvontaa ei ole tai sitä ei muutoin ole saatavilla esimerkiksi ilta- ja yöaikaan.

Kunnallinen pysäköinninvalvonta ja poliisi puuttuvat nopeimmin tapauksiin, joissa väärinpysäköity auto haittaa liikennettä tai aiheuttaa muutoin vaaratilanteita.

Virka-ajan ulkopuolella eli ilta- ja yöaikaan väärinpysäköidyn auton siirtämiselle tai hinaamiselle pitää olla painavat perusteet. Jos tapaus ei ole kiireellinen mutta kuuluu kuitenkin kaupungille, autolle annetaan siirtokehotus. Mikäli väärinpysäköidyn auton omistaja tai haltija ei siirrä autoa kahden päivän sisällä siirtokehotuksen saamisesta, auto siirretään lähisiirtona mahdollisesti kadun toiselle puolelle tai hinataan siirtokeskukseen tai kaupungin varastoon kaupungin toimesta.

Jos väärinpysäköity ajoneuvo sijaitsee yksityisalueella vaikkapa pelastustiellä tai muutoin aiheuttaa tuntuvaa haittaa, kunnalliseen pysäköinninvalvontaan kannattaa silloinkin ottaa yhteyttä. Jos väärinpysäköity auto on yksityisellä piha-alueella, ja alueen omistaja tai haltija osaa perustella siirron tai hinauksen tarpeen, auto saatetaan siirtää kaupungin toimesta.

On kuitenkin huomattavasti yleisempää, että kaupunki ja poliisi eivät puutu väärinpysäköityjen autojen siirtoon tai hinaukseen yksityisalueilla. Jos väärinpysäköidystä ajoneuvosta seuraa sinulle harmia vaikkapa omassa pihapiirissäsi, lue toimintaohjeet alta.

Toimi näin, kun tiellesi osuu väärinpysäköity auto yksityisellä alueella:

Autopaikallani on toinen auto. Jos pihallasi, taloyhtiön pihalla tai esimerkiksi omalla parkkipaikallasi on väärinpysäköity auto, tulee ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön, isännöitsijään tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan. Nämä tahot voivat olla yhteydessä kaupungin pysäköinninvalvontaa. Voit myös itse selvittää auton omistajan tai haltijan rekisteritunnuksen avulla Fonectan kautta netissä tai soittamalla numeroon 02 02 02. Fonecta pystyy selvittämään ajoneuvon omistajan yhteystiedot Traficomin Ajoneuvoliikennerekisteristä.

Entä voitko tilata hinauksen meiltä, jos pihallasi on väärinpysäköity auto?

Voit toki, me Hinausautokeskuksella hinaamme minkä tahansa ajoneuvon mielellämme ja nopeasti, mutta tilaaja vastaa ajoneuvon siirrosta ja hinauksen hinta jää tällöin myös tilaajan maksettavaksi. Emme pysty laskuttamaan väärinpysäköinyttä henkilöä eikä meillä ole oikeutta viedä autoa esimerkiksi kaupungin alueelle tai kaupungin omaan siirtokeskukseen, vaan voimme tehdä lähisiirron, jolloin väärinpysäköity auto hinataan lähelle näköetäisyydelle luvalliselle paikalle.

Useimmiten väärinpysäköinti tapahtuu erehdyksessä eikä ole toistuvaa. Jos väärinpysäköidyt autot kuitenkin ovat lähes pysyvä riesa pihapiirissäsi, olisi tärkeää saada taloyhtiö kiinnostumaan ongelmasta, jotta sinun (ja naapuriesi) ei tarvitse maksaa toisten virheistä.

Laki ajoneuvojen siirtämisestä: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2008/20080828