Hinausautokeskus Logo
Blogi|Mitä tehdä kun akku kyykkää?

Mitä tehdä kun akku kyykkää?

Mitä tehdä, kun auton akku loppuu?

Minkälaiset asiat vaikuttavat auton akun kulumiseen?

Liian lyhyet ajomatkat yhdistettynä paljon virtaa kuluttaviin lisälaitteisiin voivat aiheuttaa sen, ettei auto joku kaunis aamu enää käynnisty omin voimin. Jottei sinun tarvitsisi turvautua auton apukäynnistykseen, on hyvä tietää mitkä lisälaitteet ja käyttötavat kuluttavat erityisen paljon virtaa.

Auton käynnistys kuluttaa virtaa

Auton käynnistys vie paljon akusta virtaa. Kun autolla ajetaan akku alkaa latautua ja täyttää erityisesti käynnistyksen jättämää energiavajetta. Jos matkat jäävät aina lyhyiksi kun autolla mennään esimerkiksi kauppaan tai kouluun, saattaa akku päivien ja viikkojen aikana tyhjentyä.

Lisämausteen akun kulumiseen tuovat talven kylmät säät. Kylmässä auton öljy jähmettyy enemmän ja moottorin käynnistymisen saattaa vaatia vieläkin enemmän voimaa akulta. Tähän haasteeseen voi vastata joko lohkolämmittimellä tai ns. webastolla.

Kylmä sää saattaa purkaa akkua jopa 30 – 60%. Tämä akun purkautuminen yhdistettynä moottorin jähmeämpi käynnistymiseen saattaa olla todella iso rasite erityisesti vanhemmalle akulle ja lyhentää myös uudemman akun käyttöikää. Jos autolla ajetaan lyhyitä matkoja suosittelemme ylläpitolaturilla auton akun lataamista väliajoin.

Valot, laturit, lämmitys ja muut sähkölaitteet

Erityisesti uudemmat autot ovat täynnä elektroniikkaa, joka kuluttaa virtaa autosta. Jos käytössä on ajon aikana paljon sähköä vieviä laitteita, ja ajomatkat ovat lyhyitä saattaa se vaikuttaa negatiivisesti akun tilaan.

Normaalisti autossa jatkuvasti päällä olevien laitteiden kuten kellon ei tulisi kuluttaa merkittävästi virtaa. Tärkeää on kuitenkin kytkeä pois sisävalot tai esimerkiksi ylimääräiset laturit, jotka on kytketty esimerkiksi tupakansytyttimeen, jos on mahdollista että ne jäävät päälle kun auto on sammuksissa.

Mitä tehdä, kun auton akku kyykkää?

Tyhjentyneen auton akun voi ladata esimerkiksi ylläpitolaturilla tai muulla siihen sopivalla laturilla. Tärkeää on varmistaa että laturin speksit vastaavat akkua esimerkiksi akkutyypin ja amppeerituntien osalta. Riippuen laturin amppeeritehosta ja akun tyhjentymisen asteesta lataus kestää ylläpitolaturilla usein useamman tunnin, jopa yli vuorokauden. Jos kiire yllättää tai laturia ei omasta takaa, niin tulemme antamaan ajoneuvon akkuun pikaisesti apuvirtaa jolloin matka voi alkaa heti.

Hinausautokeskuksen tiepalvelu pääkaupunkiseudulla auttaa 24h. Soita 09 350 8550, kun tarvitset apua!