Hinausautokeskus Logo
Blogi|Auton merkkivalot

Auton merkkivalot

Auton merkkivalot

Auton kojelaudan varoitusvalot vilkkuvat – jääkö matka kesken?

Kojelaudasta löytyy useita eri symboleja ja merkkivaloja, ja palaessaan ne pääsääntöisesti viestivät ongelmista. Auton merkkivalot voivat viestiä esimerkiksi käsijarrun päälle jäämisestä, huonosti suljetusta ovesta, avoimista turvavöistä tai alhaisesta polttoaineesta. Mikäli tuntematon merkkivalo syttyy kesken ajon palamaan, kannattaa sopivan tilanteen tullen siirtyä tien sivuun tarkistamaan tilanne ja toteuttaa tarvittavat toimenpiteet. Uudemmista autoista voi symbolien lisäksi löytyä lyhyet  varoitusvalojen selitykset, mutta vanhemmista autoista ei näitä kannata odottaa.

Kojelaudan varoitusvalojen palaessa ei kannata ottaa turhia riskejä, sillä vika voi aiheuttaa tuhansien eurojen korjauslaskun tai pahimmillaan johtaa onnettomuuteen. Lisätietoja auton merkkivaloista saat soittamalla esimerkiksi tiepalveluun tai korjaamoon. Tässä artikkelissa on esitelty muutamia yleisiä auton vikojen merkkivaloja, joiden palaminen kannattaa ottaa liikenteessä vakavasti.

Jos haluat nopeaa ammattilaisen apua, soita Hinausautokeskukseen 24 / 7. Tavoitat meidät pikaisesti numerosta 09 350 8550.

Moottorin vikavalo palaa – voinko vielä ajaa?

Moottorin vikavalo on autosta riippuen joko keltainen (yleisin) tai punainen, ja se voi palaa joko tasaisena tai vilkkuen. Sen syttyminen viittaa siihen, että joku moottorin varoitusjärjestelmään kytketyistä antureista on hälyttänyt virheellisestä arvosta.

auton merkkivalot


09 350 8550 | Soita Apua 24h

Auton moottorin merkkivalo saattaa syttyä kojelaudan mittaristossa, vaikka auto muuten tuntuisi ja kuulostaisi aivan normaalilta. Moottorin merkkivalon välähtäminen mittaristossa voi hyvin olla nopeasti ohi eikä tällöin ole välttämättä tarvetta toimenpiteisiin, jos ajaminen tuntuu muuten normaalilta. Kuitenkin, jos auton moottorin varoitusvalo jää pidemmäksi aikaa palamaan, on syytä viedä auto viivyttelemättä korjaamolle asiantuntijan tarkastettavaksi.

Moottorin vikavalon palaessa on syytä välttää pidempää ajamista ja pysähtyä sopivaan paikkaan arvioimaan tilannetta. Vaikka auton vikavalon virheellinen vikailmoitus on aivan mahdollinen selitys, niin moottorivian pahenemista kannattaa kuitenkin ehdottomasti välttää, sillä vian korjaaminen on aina helpompaa ja halvempaa, kun tilanteen ei anna pahentua. Tilanteeseen kannattaa siis suhtautua vakavasti. Ajamista tulisi erityisesti välttää, jos auto kulkee tehottomasti tai nykien, tai moottorin lämpötila nousee korkeaksi. Moottorin lämpötilan ei tulisi nousta kojelaudassa näkyvän mittarin punaiselle asteikolle. Mikäli jäät viallisen moottorin johdosta tienposkeen, niin saat avun nopeasti paikalle soittamalla 24/7 päivystävään hinauspalveluumme.

Öljynpaineen merkkivalo

Mitä tehdä, jos punainen öljynpaineen merkkivalo palaa? Öljynpaineen valon palaminen tarkoittaa, että öljynpaine on liian matala ja/tai moottorissa on liian vähän öljyä. Tämä voi johtua esimerkiksi vuodosta tai viallisesta pumpusta. Aina kun öljynpainevalo syttyy, niin on viivytyksettä pysähdyttävä turvalliseen ja tasaiseen (öljyn määrän tarkistamista varten) kohtaan ja sammutettava moottori. Tämän jälkeen tarkista öljymäärä mittatikulla ja lisää öljyä tarvittaessa. Autossa kannatta pitää aina mukana litran verran autoon sopivaa (tarkista ohjekirjasta) moottoriöljyä. Mikäli olet epävarma tilanteesta ja toimenpiteistä, kannattaa soittaa tiepalveluun. Mikäli öljyn lisääminen ei ratkaise ongelmaa, on suositeltavaa jatkaa matkaa hinausauton kyydissä, sillä ajon jatkaminen matalalla öljynpaineella voi vaurioittaa vakavasti auton moottoria.

Auton varoitusvalo palaa – mitä tehdä?

Tiivistettynä: Mikäli auton varoitusvalot syttyy palamaan, niin ensimmäisenä siirry rauhallisesti tien laitaan ja arvio tilanne. Sen jälkeen tee mahdollisuuksien mukaan tarvittavat toimenpiteet, jos sinulla on tehtävään soveltuva asiantuntemus. Mikäli et omatoimisesti keksi selitystä vialle, ja tarvitset neuvoa tai apua, kannattaa olla yhteydessä Hinausautokeskuksen päivystykseen, jossa sinua autetaan tilanteen arvioinnissa, ja tarpeen tullen tilataan tiepalvelu tai hinausauto paikalle.

Aina, kun tarvitset hinausta, tiepalvelua tai akkupalvelua pääkaupunkiseudulla tai muualla uudenmaan alueella, soita Hinausautokeskukseen 24/7! Saat meidät nopeasti kiinni numerosta 09 350 8550.