Hinausautokeskus Logo
Blogi|Mitä autolle tapahtuu kierrätyksessä?

Mitä autolle tapahtuu kierrätyksessä?

Auton kierrätys

Auton kierrätys on hyvin ekologinen ja järkevä vaihtoehto, kun halutaan eroon vanhasta autosta ympäristöä säästäen. Romuautoista pystytään nykyään hyödyntämään kierrätyksessä jopa 95 %. Autojen kierrätyksestä ja romutuksesta huolehtii Hinausautokeskuksen kautta Kuusakoski. Se on Pohjoisen Euroopan johtava teollinen kierrättäjä.

Auton viimeinen matka

Auton viimeinen matka alkaa, kun se noudetaan hinausautolla sinulta tilatessasi auton kierrätyksen ja lyöt nimen paperiin. Autosi tullaan noutamaan vaikka kotipihasta. Keskimäärin Suomessa kierrätetään noin 70000 – 80000 autoa Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan.

Romuauton papereiden tarkastus

Ennen romutusta tarkastetaan asianmukaiset tunniste- ja rekisteröintitiedot, sekä että katsotaan muut auton paperit, että auto on poistettu rekisteristä.

Kierrätettävän auton esikäsittely – tärkeät ja vaaralliset osat irti

Tämän jälkeen auto saapuu romutuspaikalle, jossa esikäsittelyssä romuautosta poistetaan nesteet kuten polttoaine, öljyt sekä jäähdytys- ja jarrunesteet. Seuraavaksi autosta irrotetaan muun muassa renkaat, akku ja katalysaattori. Autoissa voi olla lisäksi muiden autojen käyttöön ehjiä hyödyllisiä varaosia, joten nämä otetaan mahdollisimman hyvin talteen.

Myös vaaralliset turvatyynyt ja vastaavat mahdollisesti vaaralliset osat tehdään vaarattomiksi tai poistetaan. Seuraavaksi vuorossa on murskaaminen.

Aika paalata auto

Murskaus eli paalaus tapahtuu erikoistuneessa automurskaamossa. Murskausvaiheessa ajoneuvon materiaalit jaotellaan kolmeen eri ryhmään jatkohyödyntämistä varten.

  • Terästeollisuuden raaka-aineeksi sopiva, magneetilla eroteltava teräs.
  • Ei-magneettinen metallijäännös, esimerkiksi auton alumiiniosat.
  • Niin sanottu kevytjae kuten muoviset tai kankaiset osat, joista osa voidaan polttaa ja hyödyntää energianlähteenä.

Tällä prosessilla autosta saadaan hyödynnettyä jopa 95 % sen materiaaleista. Loput jätteet huolehditaan asianmukaisesti kaatopaikalle. Näin auton kierrätys on saatu loppuun.

Muutaman viikon kuluttua auton lähetyksestä saat vielä virallisen romutustodistuksen, joka varmistaa auton lopullisen poiston Trafin ajoneuvorekisteristä ja vakuutuksista. Näin päättyy omistajan vastuu autosta.